12
decembrie
2024
Program de activitate

LUNI - VINERI 08:00 - 16:30

sat Albestii Pamanteni, str. Principala, Comuna Albestii de Arges, Judetul Arges, CP 117005 Tel/Fax: 0248/735005 albestiidearges@ag.e-adm.ro

UAT Comuna Albeștii de Argeș

Jud. Argeș

Tel/FAX: 0248735005

Data: 15.04.2019

 

 

Reuniune de lucru

Rețele de Transfer de Cunoștințe pentru

promovarea bunelor practici agricole și reducerea poluării cu nitrați

(https://infonitrati.apanoastra.ro/)

          În data de 11 aprilie 2019 în cadrul Bibliotecii comunale Albeștii Pământeni s-a desfășurat o reuniune de lucru pe tema transferului de cunoștințe pentru promovarea bunelor practici agricole și reducerea riscului poluării cu nitrați.

Ministerul Apelor și Pădurilor derulează în perioada 2017-2022 proiectul “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”(www.incp.ro).

La întânirea din comuna Albeștii de Argeș au participat reprezentanți ai următoarelor instituții și organizații din județul Argeș:

  • Consiliul Județean Argeș
  • Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale ARGEȘ
  • Direcția pentru Agricultură Județeană Argeș
  • Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Argeș
  • Primării din mediul rural al județului Argeș (Albeștii de Argeș, Cepari, Domnești, Valea Iașului)
  • Grupul de Acțiune Locală Făgărașul de Sud-Ținutul Posadelor
  • Asociații ale fermierilor și ale crescătorilor de animale din județul Argeș, din comunele Albeștii de Argeș, Arefu, Cepari, Cicănești, Corbeni, Corbi, Sălătrucu și Valea Iașului.

Contextul organizării reuniunii de lucru a fost prezentat de către dl. Aurel RADU, coordonator al Grupurilor de Discuții ale Fermierilor – Consorțiul pentru Bune Practici Agricole, Institutul Naţional de Cercetări    Economice „Costin C. Kiriţescu” – Academia Română (www.ince.ro).

Prezentările proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți (2017-2022)”  și Rețele de Transfer de Cunoștințe pentru gestionarea gunoiului de grajd au fost făcute de către dl. Mihai CONSTANTINESCU, Specialist Agricultură și Împăduriri, Unitatea de Management a Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”, Ministerul Apelor și Pădurilor.

La finalul reuniunii de lucru participanții au vizitat platforma pentru gestionarea gunoiului de grajd din satul Brătești.

Investițiile realizate în cadrul proiectului “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” în comuna Albeștii de Argeș sunt următoarele:

  • extinderea rețelei de canalizare a apelor uzate menajere
  • construire platforme comunale de depozitarea gunoiului de grajd în Brătești și Dumirești și asigurarea echipamentului necesar
  • plantare perdele forestiere de protecție (107.655 de bucăți puieți).
  • desemnare centru de demonstare și instruire.

Din mai 2019 vor fi operaționalizate în cadrul proiectului trei rețele de transfer de cunoștințe pentru promovarea bunelor practici agricole și prevenirea și reducerea riscului de poluare cu nitrați în toate județele țării (https://apanoastra.ro, secțiunea Info Nitrați).

Rețelele de transfer de cunoștințe vor sprijini fermierii în respectarea cerințelor legale în materie de gestionarea protecției apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole, permițând acestora încasarea plăților directe, ajutoarelor naționale și plăților compensatorii de dezvoltare rurală și prevenirea unor posibile sancțiuni.

Fermierii care aderă la o rețea de transfer de cunoștințe vor beneficia gratuit de instruire și asistență și vor participa la demonstrații ale bunelor practici în ferme, în cadrul unor grupuri de discuții ale fermierilor care vor fi organizate la nivel local. La finalul celor 3 reuniuni la care vor participa într-un an calendaristic, fermierii vor primi un atestat de participare care poate fi relevant în contextul accesării de finanțări aferente Planului Strategic Național 2021-2027.  Pe durata reuniunilor se asigură pauze de cafea și masa de prânz și, după caz, se decontează transportul.

Un grup de discuții al fermierilor este alcătuit din 16 fermieri și 4 reprezentanți ai instituțiilor publice din județ (APIA, OJFIR, Garda Națională de Mediu / Comisariatul Județean, autorități publice locale – în special personalul Compartimentului Registrul Agricol).

În funcție de specificul activității fermierilor, grupurile de discuții pot avea una din următoarele 10 tematici: gospodării tradiționale, porci, bovine, păsări, ovine și caprine, cultură mare (intensiv), legume, livezi și vii, platforme comunale, instalații biogas.

Rețelele de transfer de cunoștințe sunt operate la nivel local de un grup de facilitatori regionali. Coordonator la nivel național al grupurilor de discuții ale fermierilor este dl. Radu Aurel

telefon 0723 303.556, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

În mai 2019 se organizează primele reuniuni ale grupurilor de discuții ale fermierilor.

Informații referitoare la constituirea grupurilor de discuții ale fermierilor la nivelul județului Argeș se pot obține de la dl. Radu Aurel.

Informații suplimentare sunt diponibile astfel:

  • proiectul Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”
  • campaniile de informare derulate în perioada 2008-2016 – www.incp-campanie.ro
  • activitățile aferente perioadei 2017-2022 a proiectului – www.apanoastra.ro
  • rețelele de transfer de cunoștințe – https://infonitrati.apanoastra.ro/
  • Help-desk pentru informarea fermierilor cu privire la Codul de Bune Practici Agricole
  • telefon 0371 503 525, email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Responsabil achiziții publice

Ștefan Cristian

 

 Capture

 

 

Primar
Popa Gabriel
 Viceprimar
Oae Niculae
Secretar General
Ișfan Elena
 

Eprimaria

 

 

 

 

Acces simplu și rapid !

 

 

WIFI4EU Map

WiFi4EU

315757
Azi
Ieri
Luna aceasta
Total
146
195
1719
315757